Szakkönyv

Az ALUTA 2010-es szakmai konferenciájának nyitóeseménye az ALUTA Egyesület második szakkönyve, a Terc Kiadó gondozásában megjelent Alumínium függönyfalak, üvegtetők címet viselő kiadvány bemutatása volt. Az új kötet felépítése követi az elsőét − a témakörök felosztása hasonló, ami megkönnyíti a tájékozódást a köteten belül az érdeklődési területnek megfelelő kérdésekben. A szakkönyvekkel az egyesület az igényesség és a műszaki megfelelősség fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Mindkét szakkönyv célja az információnyújtás, azoknak szólnak, akik bármilyen módon kapcsolatba kerülnek az alumínium homlokzati nyílászárók, függönyfalak, tetők témakörével. Így többek között tervezőknek, beruházóknak, építészeknek, generálkivitelezőknek és nyílászáró-gyártóknak.

Gyakorlatias megközelítés
A szerzők a szakmában dolgozó szakemberek, akik alumíniumprofil-forgalmazó, illetve alumínium nyílászárókat gyártó cégeknél dolgoznak. Munkájuk során sokféle és igen változatos kérdésekkel találkoznak nap mint nap. Ezeket a témákat gyűjtik csokorba a könyvek és a megrendelési, tervezési, gyártási és beépítési folyamaton végigmenve tárgyalják azokat. Elődjéhez hasonlóan, az „Alumínium függönyfalak, üvegtetők” sem egy tankönyv igényességével készült. Felépítése nem az alapoktól kezdődő tematikus rendszert követi, de választ ad a mindennapi életben, illetve a szakmai alkalmazások során felmerülő kérdésekre.

Mély ismeretek
A könyv átfogóan ismerteti a homlokzati nyílászárók kiválasztásának szempontjait, a függönyfalak és üvegezett tetők fajtáit, a tervezés és gyártás, valamint a beépítés folyamatát, ezek fontosabb sarokpontjait. Részletesen kitér azokra a speciális, csak az alumínium függönyfalakra jellemző műszaki megoldásokra, amelyek a tervezés, kivitelezés során felmerülnek. Ilyen például parapetüvegezések, hő- és füstelvezető rendszerek, hanggátlás és így tovább. Ugyanakkor ismerteti azokat a megoldásokat is, amelyek nem alumínium alapanyagúak, azonban szorosan kapcsolódnak a témakörhöz (acél tartószerkezetek, pontmegfogásos függönyfalak) vagy éppen nem a klasszikus függönyfal kategóriába tartoznak (az egyedi homlokzati megoldások, a nem transzparens üveg, illetve alumínium falburkolatok). Most is külön fejezet foglalkozik az érintett szerkezetekkel kapcsolatos szabványokkal, minősítésekkel és előírásokkal, amelyek a teljes témával foglalkozó legfontosabb szabályokat ölelik fel.

Kinek szól az alumínium függönyfalak, üvegtetők című könyv?
Az ALUTA szakkönyvei mindazoknak ajánlott, akik közvetlenül érintettek az alumínium-üveg homlokzatok tervezésében, kivitelezésében vagy éppen gyártásában, és azoknak is, akik csak érdeklődnek a téma iránt.

Az ALUTA Egyesület már két szakkönyvvel is büszkélkedhet; Mindkét kiadvány megrendelhető többek között a www.aluta.hu honlapon a Regisztráció alatt, illetve a Terc Kiadónál.
További információk: ALUTA Egyesület