Oktatás

Ír-magyar barátság
A WEXEdU Alapítvány a Leonardo Mobilitás nevű Európai Uniós projekt keretében szakmai gyakorlatot szervezett ír építészmérnök tanulók részére. A diákok 2009. március 21-étől április 10-éig voltak Magyarországon, közülük ketten, Ciaran Darcy és Shay Daniel két ALUTA tagnál, a PortalArt-nál és a Megaszernél töltötte gyakorlati idejét.
A Megaszer véleménye az ír-magyar barátságról:
Miután a Megaszer Kft.az ALUTA egyik leglelkesebb tagja, így nem volt kérdés, hogy a felhívásra azonnal igent mondtunk. Vállaljuk, egy ír hallgató fogadását 11 napra.
Így került hozzánk egy ír „diák”, akiről hamar kiderült, remekül ismeri a lakatos szakmát, hiszen 37 évesen, egy korábbi balesete miatt kényszerült újra iskolapadba, évekig ugyanis Dublinban dolgozott egy miénkhez hasonló cégnél, így a szakma minden apró fortélyát ismeri. Fényképeken mutatta be az általa gyártott lépcsőket, rozsdamentes korlátokat, amelyek nagy szaktudásról árulkodtak. Így hát csillogó szemmel, boldogan próbálta ki az acél és a saválló műhelyünkben a hegesztő készülékeket, és nagy odafigyeléssel szemlélte az alumínium műhely gépeit is.
Azért mi is adhattunk neki útravalót, mert megismerkedhetett nálunk a SCHÜCO, JANSEN, WICONA és METRA profilrendszerekkel, betekintést kapott a kalkulációs programokba, és egyre ügyesebben boldogult az AUTOCAD és ARCHICAD tervező programokkal is.
Szerencsénkre, itt tartózkodása idejére esett a Construma szakipari kiállítás, amire 4 másik ír diáktársával együtt a Megaszer Kft. vendége volt, és több kiló katalógussal, termékismertetővel és még több hasznos információval térhetett vissza aznap is.
A Bécsi Corner és a Hilton Visegrád Wellness Hotel építkezésen tett látogatásával, pedig része lehetett az éppen folyamatban lévő projektek építési, szerelési munkáinak is. Ez utóbbi helyen fájlalta, hogy nem találkozhatott személyesen Paris Hiltonnal.
Azért, hogy teljes képet kaphasson cégünk legfontosabb partnereiről, elkísérhette kollégáinkat a bécsi K+K Hotel Maria Theresia szálloda felújítási munkáinak egyeztetésére, így Budapest mellett alkalma volt Bécs látnivalóit is megcsodálni, ami egy ír építészhallgató számára biztosan örök élményt jelentett.
Hamar elrepült a 11 nap, amit nálunk töltött, és azzal a jól eső érzéssel búcsúztunk tőle, hogy a magyar építőipar jó hírét, és a magyar cégek kiváló szakmai hozzáértését vitte magával Írországba, ahol legalább is Dublinban bizonyára sokat hallanak majd mostanában Budapestről.
Cikkünk a HVG Online oktatási portálján, a www.eduline.hu-n >>