Hektikus cégmozgások az építőiparban

2011. június 24.

Májusban visszatért a korábbi trendhez a felszámolások alakulása az építőiparban: az áprilisi csökkenés után ismét nőtt az új eljárások száma. Az ötödik hónapban 338 építőipari vállalkozás került fizetésképtelenség miatt eljárás alá, ami az elmúlt öt év nyolcadik legrosszabb adata. „A hosszabb távú trendekbe ez az adat jól illeszkedik, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy az áprilisi 276 új eljárás csak átmeneti pozitív irányú kilengést jelentett” – mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. 

Az előző hónaphoz képest májusban 22,5 százalékkal emelkedett az új eljárások száma, ami gyorsabb a nemzetgazdaság egészében regisztrált 14 százalékos növekedésnél. Tizenkét hónapra visszatekintve enyhe, 1,5 százalékos csökkenést regisztrált az Opten. (Egy hónappal korábban mind a rövid távú, mind pedig az egy évre visszatekintő adatok csökkenést mutattak.) 

„Az építőipar, bár kétségtelenül stratégiai ágazat, nagyon komoly problémákkal küzd, és a KSH minap közzétett kibocsátási és rendelésállományát figyelembe véve ez várhatóan még jó ideig így is marad” – értékelte a legfrissebb adatokat Csorbai Hajnalka. A KSH adatai szerint áprilisban az építőipari termelés volumene 15,5 százalékkal, rendelésállománya pedig 32,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakának adataihoz viszonyítva. 

A végelszámolások idei gyors növekedése májusban is fennmaradt, de az emelkedés üteme mérséklődött. Az ötödik hónapban feljegyzett 322 új eljárás ugyan 26 százalékkal elmaradt az áprilisi 435-től, de még így is minden idők negyedik legmagasabb adata. Tavaly májushoz képest 54 százalékkal több cég tulajdonosa döntött vállalkozásának megszüntetése mellett, ami számottevő lassulás az áprilisi számokhoz képest, amikor is 105 százalékos volt a növekedés. Az ágazat gyenge helyzetét azonban jól illusztrálja a nemzetgazdaság egészével való összevetés: az ott regisztrált 38,4 százalékos növekedésnél még mindig sokkal gyorsabban nő a végelszámolás alá vont építőipari vállalkozások száma, a javulás tehát erősen viszonylagos. „A hektikus mozgások azt mutatják, hogy egy-két viszonylag nyugodtabb hónap ellenére sem lehet a válság enyhüléséről beszélni az ágazatban” – kommentálja az adatokat az Opten stratégiai igazgatója. 

Májusban 479 új építőipari vállalkozást indítottak, ez 2,5 százalékkal kevesebb, mint az előző hónapban volt, de 6,4 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit. A cégalapítási kedv rövid távon tehát enyhén mérséklődött, komolyabb visszaesésről azonban semmiképpen sem lehet beszélni, hiszen az új vállalkozások száma májusban így is több, mint az elmúlt években feljegyzett havi adatok többsége. A nemzetgazdasági folyamatokkal összevetve rövid távon ellentétes irányú az ágazatban tapasztalható mozgás, a gazdaság egészében ugyanis az előző havinál 1,2 százalékkal több új cég jött létre.