Finisben a K&H új székháza

2011. december 15.

A tervezés és kivitelezés során elsődleges szempont volt a környezettudatosság és fenntarthatóság, hiszen a TriGranit a beruházást a LEED® arany fokozatú minősítési kategóriájában kívánta elindítani, amely az egész világon elismerést vív ki a projektnek. Az épületeket jegyző Finta és Társai Építész Stúdió az új székház tervezése során olyan korszerű megoldásokat alkalmazott, melyekben a környezettudatos elvek maximálisan érvényesülnek - a megújuló energiaforrások felhasználása, a zöld tetőkertek és teraszok mind a környezetbarát működést biztosítják. Így az épületkomplexum energiafelhasználása váratóan 30-40 százalékkal alacsonyabb lesz, mint az ilyen volumenű objektumoknál megszokott. 

A bankszékház horizontális, hosszan elnyúló, átriumos tömegével szándékosan nem követi a szomszédos irodaházak Dunára merőleges, "szálkás" rendszerét. A homlokzatokat a többrétegű üvegstruktúrák fátyolszerű látványa, a vászonárnyékolók illetve az alumínium zsalúziák, s a különféle keretrendszerek is gazdagítják. Ehhez a mozgalmas, markáns megjelenéshez a homlokzatképzés során egyedi konstrukciójú alumínium szerkezetekre volt szükség, melyek kialakításához a beruházó és a kivitelező a SCHÜCO rendszermegoldásait választotta. A megbízott ALUFE Kft. az elemes homlokzatokat a gyártócsarnokban állította össze, a helyszínen már csak a szerelés történt, mely nagymértékben meggyorsította a homlokzatok kialakítását. 

A földszinten a statikai követelmények indokolták az egyedi lizénával és osztóbordával kialakított SCHÜCO FW 50+S acél hatású alumínium szerkezetek, valamint a bank tevékenységével összefüggően hőszigetelt átlövésgátló üvegszerkezetek alkalmazását. A belső portálba SCHÜCO ADS 50.NI hődidas ajtók kerültek beépítésre. 

A felső szinteken a párkánnyal szerelt homlokzatok képzése SCHÜCO AWS 70.HI ablakelvű elemes homlokzati rendszerrel történt, külső alumínium erősítéssel. A nyitható elemek SCHÜCO AvanTec rejtett vasalattal, nyitáshatárolóval kerültek kialakításra. A párkány nélküli homlokzatok hasonló megoldással készültek, csak itt a födémsávban parapetüveget helyeztek el. Az épület további markáns elemei a klímahomlokzatok. A belső héj itt is ablakelvű elemes homlokzat, melyre vászonárnyékoló került. A külső héj pontmegfogásos üveggel készül, zárt (szilikonozott) fúgával, a pontmegfogókat a födémekhez kikötött méretezett acélszerkezet tartja. 

A természetes megvilágításról gondoskodó üvegtető statikailag méretezett acélszerkezetre szerelt SCHÜCO FW 50+ alumínium profilrendszerből készült, akár csak a belső átrium függönyfal-szerkezetei, melyeket blokkablakokkal láttak el. Itt érdemes megjegyezni, hogy az akusztikai követelmények miatt a nyíló szárnyakba tömör parafa burkolatot helyeztek. 

Bízunk benne, hogy a K&H beruházását számos hasonló, európai színvonalú projekt fogja majd a jövőben követni. 

Cím: IX. ker. Millennium Városközpont 
Fejlesztő: TriGranit Fejlesztési Zrt. 
Tervező: Finta és Társai Építész Stúdió 
Homlokzati szaktervező: Stockplan Kft. 
Homlokzatépítő szakvállalat: ALUFE Kft. 
Profilforgalmazó: ALUKÖNIGSTAHL Kft. 
Profilrendszer: SCHÜCO egyedi kialakítású alumínium szerkezetek