Csonka Pál-érem díjátadó 2020

2020. december 10.

Az 1988-ban Csonka Pál professzor úr emlékére alapított díjjal az építészek és a tartószerkezet-tervezők alkotó együttműködését ismerik el. Az elismerést idén a megszokott egyéni és páros, hanem csapatkategóriában is kiosztották.

Az egyéni kategória díjazottja 2020-ban dr. habil Stocker György, a BME Építőmérnöki Karának docense részesült, akit oktatói tevékenysége végett díjazta a Csonka Pál-érem kuratóriuma

Stocker Györgyöt, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Építőanyagok és Magasépítés Tanszékének.

Patonai Dénes DLA, Ybl-és Csonka Pál-díjas építészmérnök laudációjában kiemelte, Stocker György a tartószerkezet-tervezés elméleti és gyakorlati területein is kimagasló munkát végez.

Egy személy munkásságának bemutatása elválaszthatatlan személyiségétől. Ha ráadásul egyetemi oktató és gyakorló alkotó is egyben, még összetettebb a kép, hisz a klasszikus egyetemi tanár korunk felgyorsult változásainak következtében mélységes átalakulásban van és az a kép melyet Csonka Pál professzor a maga tiszta egyetemi katedrára teremtett valóságával megteremtett lassan szertefoszlik.A mai kor az erkölcsileg feddhetetlen, szakmai és előadói képességeiben karizmatikus egyetemi oktatók helyett, egy jó menedzseri képességekkel rendelkező vezető szerepét erőltetik rá az oktató személyre. (...) Az egyetemi éveimből azok az epizódok maradtak meg, melyek egy Csonka Pál karakterű oktató a személyiségével átadott tudással egészítette ki azt a szakmai anyagot, mely már azóta többszörösen elavult, de a hozzáfűzött gondolatok megmaradtak és még ma is frissek, inspirálóak.

Ez a díj kifejezetten ennek az értékálló kategóriának kíván emléket állítani, avval tetézve, hogy a gyakorlati érzékenységet is azonos szintre emeli.

Stocker György ahhoz a generációhoz tartozik, aki még a valaha nagy állami tervező irodák árnyékában nőtt fel, megtanulva az a műszaki korrektséget, melyet nem az üzleti érdek gyorsan változó irányultsága, hanem egy kézfogással megerősített szóbeli megállapodás hitelesített.