CEU épület bejárás

2017. március 22.

 

Március 22-én látogatást tettünk a CEU nemrég átadott épületegyüttesében. Az Egyesület által szervezett program keretében a beruházás vezetője Baross Pál és munkatársai mutatták be a projektet. A kivitelezésben részt vett cégek – Alukönigstahl, Nordikal, Dunamenti AKA - képviselői részletesen ismertették az általuk végzett munkákat, kiemelve az együttműködés magas színvonalát, mely annak volt köszönhető, hogy a beruházó folyamatosan részt vett a koordinációs tevékenységben, ezzel biztosítva, hogy a magas színvonalú megoldások a kivitelezés során csorbítatlanul megvalósulhassanak.

A CEU új épületének átadása a háromlépcsős campus-újjáépítési projekt első szakaszának befejezését jelenti. Az épületeket Sheila O'Donnell és John Tuomey építészek illetve magyarországi partnerük, az M-Teampannon tervezte. A kivitelező a Market-Strabag konzorcium.

2015 júliusában a CEU új campusának terve "Nagyon jó" minősítést kapott a BREEAM szakembereitől, így az egyetem lett a kontinentális Európában a második, Közép- és Kelet-Európában pedig az első olyan felsőoktatási intézmény, amely elnyerte ezt az elismerést. A díj elismerte azokat a törekvést, mely nagy hangsúlyt fektet a környezeti terhelés és a fenntarthatósági megoldásokra, amelyekkel az új épület bőven rendelkezik. Ilyen például az az okos épületirányítási rendszer, amely figyelemmel kíséri az épületeken belül tartózkodók számát és ahhoz igazítva jelentősen képes csökkenteni a fűtési-hűtési szükségleteket és kiadásokat.

A CEU campus-újjáépítési projektjének egyik fő célja, hogy egyetlen egybefüggő campuson egyesítse az egyetem épületeit. A most kezdődő II. szakaszban új épületet emelnek a CEU Október 6. utca 12. alatti épülete helyén, felújítják a Tornyépületet az egyetem Nádor utca 9. alatti épületében és egy új szárnnyal kapcsolják össze a két épületet. Ezáltal egy nyilvános átjáró jön létre ezen épületek megőrzött udvarain keresztül, amely összeköti majd a Nádor utcát és az Október 6. utcát. A projekt utolsó szakaszában, amelyre előreláthatólag 2019-2020-ban kerül sor, a CEU a Nádor utca 11. alatti épületét, illetve kisebb mértékben a Nádor utca 9. alatti műemléképületét újítja fel. A most átadott I. ütem kivitelezési költségei mintegy 20 millió euróba kerültek, míg a teljes projekt várhatóan 34 millió eurót tesz majd ki.

 

Örömünkre szolgál megállapítani, hogy a programon 21 tagtársunk vett részt.

A fotókat Pálfai Tamás készítette.