Bemutatkozott az egyedülálló mentőhajó alumíniumból!

2011. május 21.

Kiemelt céljuk, hogy a Velencei-tónál segítsék a vízből és a jégről való mentést. Ezért készítettek egy olyan speciális járművet, amellyel a vízből és a jégről is gyorsan, hatékonyan lehet menteni. A „Katrina” hurrikán után a vízzel elöntött városrészeken kizárólag ezzel az ún. „Airboat” hajótípussal tudták menteni a lakosságot. 

A hajó alja teljesen lapos, hő- és kopásálló műanyag borítással rendelkezik. Ezáltal sekély vízben (pl. nádas) vagy vízzel elöntött lakott területeken - ahol a vízmélység sűrűn változik -, is jól használható. A nem látható víz alatti tárgyak nem zavarják mozgását, így a mentési munkálatok is akadálytalanok. Kifejezetten nagy teherbírással rendelkezik (1 tonna!). A hajó 70%-a ún. légkamra, ezáltal ha a test teljesen feltelne vízzel akkor is úszóképes marad. A hajó üzembe helyezése a Velencei tavon nem csak az azt használók biztonságérzetét javítaná, hanem - külföldi tapasztalatok szerint - a Tó népszerűségét is növelné. 

Az általuk épített hajó építésénél figyelembe vették a Velencei Tó adottságait, ráadásul a tó egész területén alkalmas a mentésre, szemben a hagyományosan megépített hajókkal, amelyek a tó nagy százalékán használhatatlanok. 

Magyarországon ismeretlen az ilyen típusú mentőhajó. Mentőcsoportuk a tervek szerint a nyári időszakban naponta látna el ügyeletet a tavon. Télen pedig tragédia esetén néhány percen belül a beszakadt sérültnél lehet a speciális mentőegység. A sárkányrepülő motorral hajtott könnyűszerkezetes alumínium hajótest könnyedén siklik a jégen, a vízen, de még a füvön is.