Nívódíj 2011

A válságban is lehet elképesztőt alkotni

Az ALUTA NÍVÓDÍJ nyertes épületei esztétikailag és funkcionálisan egyaránt rendkívül figyelemre méltóak; jól mutatják az alumínium-üveg szerkezetek széleskörű, olykor elképesztő, technológiai és szerkezeti megvalósításának lehetőségeit, melyek olyan precizitást és alapos munkát követelnek meg, amit csak is az ALUTA által képviselt minőség garantálhat.

Az ALUTA Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület a hagyományainak megfelelően immár tíz esztendeje, minden évben pályázatot hirdet a tevékenységének célkitűzéseiben megfogalmazott szakmai elvárásoknak megfelelő, az alumínium-üveg homlokzatépítésben korszerű, kreatív, műszaki-technológiai kialakításában újszerű, környezettudatos, racionális és minősített szerkezetek alkalmazásával született építészeti alkotások elismerésére.

Az évente, tavasszal meghirdetett ALUTA NÍVÓDÍJ-akra minden esetben szeptember végéig van lehetőség pályázni - ezen időszak alatt idén is szép számmal gyűltek össze pályázati anyagok.

"Jó példája a közeli jövő munkáinak a Szabadság téri épületrekonstrukció. Az ilyen jellegű átépítés-felújítás során szinte minden technológiai és szerkezeti kialakítás megjelenik, a kivitelezés pedig fokozott pontosságot és figyelmet követel" - olvasható a zsűri véleményezésében.

A benyújtott pályamunkák közül az ALUFE Fémszerkezeti Kft. Dunyov utcai irodaháza (Budapest, XIII. kerület), az ALUMONT Szerelő és Gyártó Kft. Liszt Ferenc Repülőtér, Skycourt üveghomlokzata, a Platinium Group Kft. és Arcikon Kft. által tervezett és a VETLANDA Építőipari Tervező és Szolgáltató Kft. által kivitelezett Szabadság tér 14. épületrekonstrukciója, továbbá a Kuknyó Lajos által tervezett és a MEGASZER Építőipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. által kivitelezett szentendrei családi ház, illetve az innovációs kategóriában a FÉMSYSTEM Kft. saját fejlesztésű és gyártású célgépei, és az ALUMAT Kft. beléptetőkártyás tiszta üveg forgóajtóinak pályázati anyaga felelt meg minden szempontból a pályázati kiírásoknak.

"A fém nyílászárók és épületlakatos szerkezetek különös-különleges csoportját alkotják a szentendrei családi ház építése során alkalmazott egyedileg készített elemek. A gyártás és a beépítés olyan alapos, körültekintő munkát igényelt, amely a legkisebb hiba esetén esztétikailag és funkcionálisan is mindent alkalmatlanná tehet" - áll az értékelésben.

Az ALUTA NÍVÓDÍJ bíráló bizottságának tagjai a fentiek közül a Szabadság tér 14. épületrekonstrukcióját, illetve a szentendrei családi házat ítélték mind tervezői, mind kivitelezői megvalósításában NÍVÓDÍJ-elismerésre.

Az ALUTA NÍVÓDÍJ-akat 2011. november 16-án adták át az ALUTA Egyesület és az ALUTA Korszerű Építéstechnológiai és Innovációs Klaszter által rendezett, Túlélés és minőség című konferencián - melyet az ALUTA Egyesület hagyományaihoz híven a BME-n tartottak - az alábbiak szerint:

ALUTA Építészeti Nívódíj: Kuknyó Lajos 
ALUTA Építészeti Nívódíj: Platinium Group Kft. és Arcikon Kft. 
ALUTA Építési Nívódíj "nagyprojekt" kategória: VETLANDA Építőipari Tervező és Szolgáltató Kft. 
ALUTA Építési Nívódíj "kisprojekt" kategória: MEGASZER Építőipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 
ALUTA Innovációs Nívódíj: FÉMSYSTEM Kft.

Elismerésben részesült az ALUMONT Kft. Liszt Ferenc repülőtéri fogadóépületének homlokzati kivitelezése, illetve az ALUMAT Kft. egyedi kialakítású, saját fejlesztésű tisztaüveg ajtója. A zsűri dicséretesnek ítélte az ALUFE Kft. évek óta folyamatos, kitűnő pályázati tevékenységét, és ennek kapcsán a Dunyov utcai irodaház pályázati anyagát.

Gratulálunk a nyerteseknek, és minden pályázónak munkájukért!

Kép: