Nívódíj 2008

Az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Tagozati Egyesület) a hagyományainak megfelelően nyilvános pályázatot hirdet a tevékenységének célkitűzéseiben megfogalmazott szakmai elvárásoknak megfelelő, az alumínium-üveg homlokzatépítésben korszerű, kreatív, műszaki-technológiai kialakításában újszerű, környezettudatos, racionális és mínősített szerkezetek alkalmazásával született építészeti alkotások elismerésére.

A 2008. évi ALUTA Nívódíjak átadására november 11-én, az Egyesület konferenciájához kapcsolódva a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dísztermében került sor. A díjakat Fegyverneky Sándor, országos főépítész és File Miklós, az ALUTA elnöke adta át a pályázóknak.

 

ÉPÍTÉSZETI NÍVÓDÍJ : BALATONLELLE YACHTCLUB - KIKÖTŐI KLUBHÁZ
PÁLYÁZÓ: MCXVI ÉPÍTÉSZMŰTEREM KFT.

Balatonlellén, a Balaton partján épült építészeti együttes elemként megépített klubház egyszerű tömegű, de korszerű, elvek alapján tervezett épület.

A homlokzatképzésben fő szerepet kapott a korszerű alumínium-üvegszerkezet, mely egyedi megjelenést biztosít. Részletmegoldásai színvonalas tervezésről adnak tanúbizonyságot. A kiszellőztetett légrétegű üvegburkolat, a nyílászárók kialakítása - homlokzat külső síkjára került elemei újszerű megoldást nyújtanak, mely párosul a tudatosan és helyesen alkalmazott hőtechnikai, klímatechnikai műszaki megoldások alkalmazásával.

 

ÉPÍTÉSI NÍVÓDÍJ - KISPROJEKT KATEGÓRIA: CSALÁDIHÁZ ALUMÍNIUM TOLÓSZERKEZETEI, DEBRECEN
PÁLYÁZÓ: FÉMSYSTEM KFT.

A családi ház homlokzatán építészetileg is magas színvonalon alkalmazott szerkezetek kiváló minőségben, gondos munka eredményeképpen jöttek létre.

 

ÉPÍTÉSI NÍVÓDÍJ - NAGYPROJEKT KATEGÓRIA: MILLENNIUMI VÁROSKÖZPONT 7/A ÉS 7/B ÉPÜLETEK, 

BUDAPEST IX. SOROKSÁRI ÚT

PÁLYÁZÓ: ALUFE FÉMSZERKEZETI KFT.

A két épület szerkezetei elegáns, nagyvonalú építészeti megjelenéssel és megoldásokkal bírnak. A megvalósított épületen a mai kor korszerű
szerkezeteinek ötvözete valósult meg igényes és bonyolult építési technológiával párosulva. Pályázati összeállítása magas színvonalú, gyártmánytervei, azok részletmegoldásai komplex szemléletűek, kiválóak.

 

HALLGATÓI NÍVÓDÍJ: 
KÖNYVKÖTŐHÁZ BUDAPEST, KAZINCZY UTCA 39.
PÁLYÁZÓ: VARGA PIROSKA
(BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tsz.)

A terv az építészeti célkitűzésének megfelelően - könyvkötés- és papírművészeti hagyományok felélesztése, megújítása - újszerű épületegyüttest alkotott. Ennek eleme a homlokzat, mely e célkitűzést kellően, magas színvonalon szolgálja.

 

HALLGATÓI NÍVÓDÍJ : 
ZAJVÉDŐ ÜVEGFAL TERVEZÉSE
PÁLYÁZÓ: VÖRÖS ANNA

A Pályázó egy magvalósult épület (Infopark "D" Épület) kapcsán vizsgálódik és az összegyűjtött tapasztalatok alapján alkot új mérnöki szerkezetet a hanggátló üvegfal tekintetében. A diplomaterv egy, a homlokzattervezés, mint szakági tervezés feladatkörben egy új irány megteremtője lehet.

(BME Építőmérnöki Kar, Magasépítési Tsz.)

 

ELISMERŐ OKLEVÉL: 
GYÖNGYÖS MÁTRA MÚZEUM
Orczy Kastély és Kertje Természettudományi Pavilon
PÁLYÁZÓ: PORTÁL ART és KREA-DOM-TEAM Kft.

A megvalósult épület jó példája a színvonalasan tervezett és megvalósított alumínium-üvegszerkezetű homlokzatnak. Jellemzi a létesítményt az üvegrétegrendek helyes alkalmazása és két különböző homlokzati rendszer újszerű ötvözete. A szerkezeten kisebb esztétikai hibák (üvegszorítók sarkainak szétnyílása) rontják az egyébként színvonalas összképet.

 

ELISMERŐ OKLEVÉL:
MKB Irodaház, Budapest Lőportár utca - Kassák Lajos utca
PÁLYÁZÓ: ALUMAT KFT.

A Kis Projekt kategóriában dicséretes egy új szerkezet kifejlesztése, mely gondos munkát takar. A szerkezet hőhidas megoldása azonban rontja a fejlesztés értékét.

 

ELISMERŐ OKLEVÉL:
BSR Center Irodaház, Budapest, Váci út 135-137.
PÁLYÁZÓ: PREMIER ABLAKRENDSZEREK KFT. ALUMÍNIUM ÜZLETÁG

Az alkalmazott rendszer mintaszerűen gyártott és beépített. A gyártmánytervi dokumentáció megfelelő, bár hiányolható néhány helyen a tömítések alkalmazása. A szerkezetek működése és funkcionalitásuk nem mindenhol ellenőrizhető, mivel a finombeállítások nem történtek meg. A kialakított szerkezet mind hőtechnikailag, mind akusztikailag megfelelő, a tervezett üvegrétegrend jó.

A pályázati dokumentáció színvonalas.    

Kép: