Nívódíj 2007

Az ALUTA (Alumínium Ablak és Homlokzat Tagozati Egyesület) nyilvános pályázatot hírdet a tevékenységének célkitűzéseiben megfogalmazott szakmai elvárásoknak megfelelő, az alumínium-üveg homlokzatépítésben korszerű, kreatív, műszaki-technológiai kialakításában újszerű, környezettudatos, racionális és mínősített szerkezetek alkalmazásával született építészeti alkotások elismerésére.

A 2007. évi ALUTA Nívódíjak átadására november 8-án, az ALUTA konferenciájának keretében került sor.

A beérkezett pályaműveket rangos szakmai zsűri bírálta el, melynek tagjai voltak:

Dr. Finta József építész, a Bírálóbizottság elnöke

Dr.Becker Gábor

File Miklós, az Aluta elnöke

Fegyverneky Sándor, Országos Főépítész

Stocker György DLA építész, az Aluta tagja

Patonai Dénes DLA, a BME Magasépítési Tanszék vezetője

Széll Andrea, az Aluta tagja

Happ Zsuzsa, a Bírálóbizottság titkára

 

A zsűri döntése alapján az alábbi díjak kerültek kiosztásra:

ÉPÍTÉSI NÍVÓDÍJ:

Városháza, Budaörs - pályázó: Alumont Kft.

A budaörsi Városháza akár az Építészeti Nívódíj kategóriában is indulhatott volna. Jól megtervezett szerkezetei lehetőséget nyújtottak az alumínium-üveg homlokzatok olyan minőségű megvalósítására, amellyel az Alumont Kft. az Építési Nívódíjat ebben az évben elnyerte.

A tervezők álmát mely a környezettel való teljes kapcsolat, a városházára jellemző, de mégsem toronyszerű, karakteres és szimbolikus épületet a kivitelezők maximálisan megvalósították. Egy jól bevilágított, szellősen átjárható épület az építési funkciókhoz kialakított termekkel és helyiségekkel. A homlokzat kialakítása a Schüco FW50 rendszerével történt, strukturális üvegezéssel.

 

INNOVÁCIÓS KÜLÖNDÍJ:

Richter Gedeon Kémiai Kutatóintézet - pályázó: Alukol Kft.

A Richter Gedeon Kémiai Kutatóintézet üveghomlokzata egyedi szerkezet, amely egészen másképp érdekes építész- és mérnökszemmel vizsgálva. A 13 m széles, 23 m magas üvegfalat függőleges üveggerendákkal gyámolítva kivitelezték, melyeknek kialakítása és csomópontjai egyedi megoldások.

A gyártási és szerelési munkafázisokvégeredménye egy Magyarországon eddig egyedülálló, légiesen könnyű teljes üveghomlokzat. Rendkívüliméretei ellenére ötvözi az építész által megálmodott eleganciát a transzparenciával.

 

ÉPÍTÉSZETI NÍVÓDÍJ:

Hotel Novotel Danube Budapest - pályázó: T2a Építész Iroda

Az egykori EGI székházból kialakított szállodaépület megtervezése azon tervezési feladatok közé sorolható, amelyek esetében a meglévő épület általi kötöttségeket figyelembe véve kell újat alkotni. A T2a Építész Iroda munkatársai kéthéjú homlokzatot terveztek, szerelt téglaburkolattal és új nyílászárókkal, amelyekbe fokozott hanggátlással bíró hőszigetelő üvegezés került. A homlokzat egyedi megvilágítást kapott.

 

HALLGATÓI NÍVÓDÍJ:

I. Pázmány Péter Katolikus Egyetem Egyetemi Könyvtár - pályázó: Kele Judit

A nyertes hallgatói diplomatervében az alumínium-üveg homlokzatok alapvetően meghatározzák az épületet. A függönyfalakon kívül tervezett a hallgató vízszintes, járható üvegfelületet is, munkájában többféle olyan épületszerkezet megjelenik, amelyben a fém ill. az üveg kulcsfontosságú jelentőséggel bír.

Az alap funkciókat kisebb dobozokban alakította ki, eltolható üvegfalakkal tette rugalmassá, változtathatóvá és a környezettel együtt élővé az épületet.

A zsűritagok kiemelték az épület jól tervezett tagoltságát, amely a tervezett funkciót jól kiszolgája.

 

II. Belvárosi dühöngő - sportközpont labdabolondoknak - pályázó:Lefkánics Zsuzsanna

A "Belvárosi dühöngő" elnevezésű diplomamunka ahogy nevében, úgy megjelenésében is játékos. Ötletesen tervezett épület, ügyes megoldásokkal, jól kihasználva a rendelkezésre álló, nem túl nagy alapterületet*.

 

III. Üvegfal tartószerkezetének tervezése - pályázó: Szitás András

A Hallgatói Nívódíj harmadik díjazottja egészen más jellegű pályázattal állt elő, mint a többiek. Szitás András pályázata mérnöki munka, az üvegfalak általános szerkezeti elemzésétől a konkrét üvegfal szerkezeti elemeinek meghatározásáig és méretezéséig. A pályázat fontos részét képezik a számítások, rajzok és statikai ábrák, a mérnöki tervezés folyamatát dokumentálva.

Kép: